Αρματοδρομίες στην Αρχαία Ελλάδα
ΑΡΜΑΤΟΔΡΟΜΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Ένα συναρπαστικό αγώνισμα στην Ολυμπία και στους Δελφούς
του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Ι. ΚΟΤΣΙΛΗ
[inline:ae.jpg]
Οι αρματοδρομίες κατείχαν τη σημαντικότερη θέση στους αγώνες και στα δημόσια θεάματα, στην αρχαία Ελλάδα, στη Ρώμη και στο Βυζάντιο. Στους ομηρικούς χρόνους πραγματοποιούνταν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους και αποτελούσαν μέρος των αγώνων που διοργανώνονταν ιδίως προς τιμήν εξεχόντων νεκρών. Στους προομηρικούς χρόνους περίφημη ήταν η αρματοδρομία που αναφέρεται από τον Πίνδαρο, την οποία προκήρυξε ο Οινόμαος 1 με έπαθλο την χείραν της κόρης του Ιπποδάμειας, κατά την οποία όμως σκότωνε τους νικημένους έως ότου ο Πέλοψ νίκησε και έλαβε ως σύζυγο την Ιπποδάμεια.
Ο Όμηρος στην Ιλιάδα (Ψ, 263-652) μας παραδίδει μια θαυμάσια περιγραφή των ηρώων του να αγωνίζονται σε αρματοδρομίες. Αξίζει να παρακολουθήσουμε μάλιστα την έναρξη των αγώνων (Ψ, 362-373).
«Εκείνοι όλοι μαζί πάνω στα άρματα σήκωσαν τα μαστίγια και χτύπησαν τα άλογα με τα λουριά τους, και τους έδιναν κουράγιο φωνάζοντας, με πολλή βιά¬ση• κι εκείνα γρήγορα έκαμαν το δρόμο που είχαν να κάνουν μέσα στην πεδιάδα μακριά από τα καράβια με γρηγοράδα. Η σκόνη κάτω από το στέρνο τους ανέβαινε και στεκόταν σα σύννεφο ή ανεμοζάλη, και οι χαίτες τους κυμάτιζαν με τις πνοές του ανέμου. Τα άρματα άλλοτε πλησίαζαν τη γη που θρέφει πολλούς κι άλλοτε πηδούσαν στον αέρα. Οι ηνίοχοί τους στέκονταν όρθιοι μέσα στα αμάξια, και του καθενός η καρδιά χτυπούσε δυνατά, καθώς λαχταρούσαν τη νίκη. Και καθένας έδινε κουράγιο φωνάζοντας τα δικά του άλογα, κι εκείνα πετούσαν μέσα στην πεδιάδα σηκώνοντας σκόνη».