Ποιός σκότωσε τον Μέγα Αλέξανδρο
ΠΟΙΟΣ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟΝ ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ;
του ΤΖΕΙΜΣ ΡΟΜ
[inline:ma.jpg]
Βαβυλώνα, 11 Ιουνίου 323 π.Χ., γύρω στις 5 μ.μ.: ο Μέγας Αλέξανδρος πεθαίνει σε ηλικία 32 ετών αφού συνέστησε μια αυτοκρατορία που εκτείνεται από τη σημερινή Αλβανία ως το ανατολικό Πακιστάν. Το ερώτημα είναι «Τι (ή ποιος) σκότωσε τον Μακεδόνα βασιλιά» – και δεν έλαβε ποτέ οριστική απάντηση. Σήμερα νέες θεωρίες αναζωπυρώνουν μία από τις πιο παλιές άλυτες υποθέσεις της Ιστορίας.
Όπως και ο θάνατος του Στάλιν, με τον οποίο συγκρίνεται συχνά, ο θάνατος του Αλέξανδρου αποτελεί ένα μυστήριο, το οποίο είναι ίσως άλυτο, αλλά μαζί κι ακαταμάχητο. Οι οπαδοί των συνωμοσιολογικών θεωριών ξεκίνησαν να κάνουν σχετικές εικασίες προτού καλά καλά κρυώσει το πτώμα του βασιλιά? τελευταία, ωστόσο, παρουσιάστηκε ένας εξαιρετικά μεγάλος αριθμός νέων κατηγόρων και νέων υπόπτων. Περισσότερο λάδι στη φωτιά έριξε και η ταινία Αλέξανδρος του Όλιβερ Στόουν, η οποία προβλήθηκε αρχικά το 2004, ενώ νεότερες εκδοχές της κυκλοφόρησαν το 2006 και το 2008: μια ταινία που, παρά τα καλλιτεχνικά της ελαττώματα, παρουσιάζει μια καλά ενημερωμένη, από ιστορικής άποψης, θεωρία σχετικά με το ποιος σκότωσε τον Αλέξανδρο – και για ποιον λόγο.
Λίγα γεγονότα υπήρξαν τόσο απροσδόκητα όσο ο θάνατος του Αλέξανδρου. Ο βασιλιάς είχε επιδείξει εκπληκτικά αποθέματα δυνάμεων κατά τη διάρκεια της δωδεκαετούς εκστρατείας του στην Ασία, έχοντας αντέξει σοβαρές κακουχίες και συχνά αναλαμβάνοντας εξαντλητικούς ρόλους στις ένοπλες συγκρούσεις. Κάποιοι έφθασαν να πιστέψουν ότι νίκησε σχεδόν μόνος τούς πολεμιστές της Νότιας Ασίας, καθώς ένας από τους πνεύμονές του τρυπήθηκε από βέλος? και όμως πολύ σύντομα πραγματοποίησε την πιο δύσκολη από τις στρατιωτικές του πορείες: ένα μακρύ και επίπονο ταξίδι 60 ημερών κατά μήκος της άγονης ακτής του νότιου Ιράν.