Ο οικονομικός ανταγωνισμός στην Αν.Μεσόγειο
O οικονομικός ανταγωνισμός στην Μεσόγειο
Κείμενο
Ο Κάτων έφερε κάποια μέρα στην Σύγκλητο ένα σύκο προερχόμενο από την Καρχηδόνα.
Το έδειξε στους ευπάτριδες και τους ρώτησε « Σας ερωτώ να μου πείτε πότε κόπηκε αυτό το σύκο από το δένδρο».`Όταν όλοι απάντησαν ότι είναι όψιμο,απάντησε «Κι όμως κόπηκε πρίν τρείς ημέρες γι’αυτό πρέπει να καταστραφεί η Καρχηδόνα.Τόσο κοντά στα τείχη έχουμε τον αντίπαλο! Γι’αυτό προφυλαχθείτε από τον κίνδυνο προστατευόμενοι την πατρίδα.Καθόλου να μην επαναπαυθείτε στην υλικοτεχνική υποδομή της Πόλης.
Να μην αποβάλλετε την αλληλοεκτίμηση που είναι πλεύρια σ’εσάς.Ποτέ να μην πιστέψετε ότι η πατρίδα θα σας υπερασπιστεί,εάν δεν υπερασπιστήτε εσείς την πατρίδα.
Να θυμάστε ότι η δημοκρατία βρίσκεται στον μέγιστο κίνδυνο».Αμέσως μετά ξεκίνησε ο
Καρχηδονιακός πόλεμος στον οποίο ηττήθηκε η Καρχηδόνα.
Ερμηνεία
`Ολοι οι πόλεμοι έχουν πέρα από τα ιδεολογικά και οικονομικά αίτια.Τον τρίτο
αιώνα π.χ η Ρώμη ενοποίησε τις ταξικές τις αντιθέσεις και ετοιμάστηκε για την ταξική της επέκταση στην Μεσόγειο.Πρώτο της θύμα η Καρχηδόνα η οποία υποτίμησε την ρωμαική δυναμική και συνέχισε την οικονομική της διείσδυση στην Ιταλική χερσόνησο χωρίς όμως να πείθει για την στρατιωτική της ανωτερότητα.Οι Ρωμαίοι γαλουχημένοι μ’έναν αριστοκρατικό πατριωτισμό δεν ανέχθηκαν την υλικοτεχνική εισβολή ενός αλλότριου πολιτισμού και με τον πρώτο κίνδυνο αφομοίωση της ρωμαικής πλέμπας,οικονομικού τροφοδότη της ολιγαρχίας πήραν τα όπλα.Νίκησαν γιατί η ρωμαική χρηματοικονομική κοινωνία ήταν αισθητά ανώτερη από την αγροτική
μεταπραττική καρχηδονιακή.