Ο Βοιωτικός και κορινθιακός πόλεμος

Ο ΒΟΙΩΤΙΚΟΣ Ή ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ (395-386 π.χ.)
Οι Έλληνες εξεγείρονται κατά της ηγεμονίας της Σπάρτης

του ΛΥΚΟΥΡΓΟΥ ΑΡΕΤΑΙΟΥ
[inline:bk.jpg]

Μετά την ήττα της Αθήνας στον Πελοποννησιακό Πόλεμο (404 π.Χ.), εγκαθιδρύθηκε στην Ελλάδα η ηγεμονία της Σπάρτης. Η Σπάρτη έστειλε στην Ασία τον βασιλιά Αγησίλαο για να απελευθερώσει τις εκεί ελληνικές πόλεις. Τότε η Περσία, για αντιπερισπασμό, έστειλε άφθονο χρυσό στην Ελλάδα για να υποκινήσει τους Έλληνες σε εξέγερση κατά της Σπάρτης, ώστε να την αναγκάσουν να ανακαλέσει τον Αγησίλαο στην Ελλάδα. Έτσι άρχισε ο λεγόμενος Βοιωτικός ή Κορινθιακός Πόλεμος (395-386 π.Χ.), κατά τον οποίο όλοι οι Έλληνες αγωνίστηκαν εναντίον της ηγεμονίας της Σπάρτης.
Τα κυριότερα επεισόδια του πολέμου αυτού (που διεξήχθη στη Βοιωτία και στην περιοχή της Κορίνθου) ήταν η μάχη της Αλιάρτου, στην οποία φονεύθηκε ο Λύσανδρος, και οι νίκες των Σπαρτιατών στον ποταμό Νεμέα και στην Κορώνεια, αλλά και η ήττα τους στη ναυμαχία της Κνίδου και η καταστροφή μιας μόρας τους από τον Ιφικράτη και τους πελταστές του. Ο πόλεμος τελείωσε με την επονείδιστη Ανταλκίδειο Ειρήνη, το 386 π.Χ.

Μετά την καταστροφή του αθηναϊκού στόλου στους Αιγός Ποταμούς (404 π.Χ.) η Σπάρτη αναδείχθηκε ηγεμών ολόκληρης της Ελλάδας. Ο πανίσχυρος Λύσανδρος, στον οποίο δικαίως αποδόθηκε η τελική νίκη, έτυχε αποθεωτικών τιμών. Στο αναμνηστικό σύμπλεγμα που στήθηκε στους Δελφούς προς τιμήν του, και τοποθετήθηκε σε θέση που επεσκίασε το αθηναϊκό σύμπλεγμα των Μαραθωνομάχων, παραστάθηκε η μορφή του μαζί με τους θεούς. Θεϊκές δε τιμές του απένειμαν οι μικρασιατικές πόλεις Σάμος και Έφεσος. Αλλά οι πρώην σύμμαχοι των Αθηναίων, που χαιρέτησαν τον Λύσανδρο ως σωτήρα και ελευθερωτή, δεν άργησαν να αντιληφθούν ότι είχαν αλλάξει απλώς κυρίαρχο. Η Σπάρτη, υποστηριζόμενη από τους Πέρσες, και με τη συμμαχία του τυράννου των Συρακουσών Διονυσίου, επέβαλε στις ελληνικές πόλεις αυστηρά μέτρα, εισήγαγε το ολιγαρχικό πολίτευμα σε πολλές από αυτές, διόρισε αρμοστές και εγκατέστησε φρουρές και γενικά διοικούσε ως κυρίαρχος.

Νεκτάριος Κατσιλιώτης

Ιστορικός - Εκδότης

Ίσως σας ενδιαφέρουν…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *