Η προσωπικότητα του Σεβαστιανού

Η προσωπικότητα του Σεβαστιανού
[inline:st.jpg]
Μία µεγάλη προσωπικότητα της Ελλαδικής Εκκλησίας. Ο µητροπολίτης Κονίτσης Σεßαστιανός και η Βόρειος Ήπειρος

Τον Δεκέµßριο του 1994 εξεδήµησε προς Κύριον, µετά από µια περιπέτεια της υγείας του, ο Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Σεßαστιανός. Υπήρξε µια σπουδαία εκκλησιαστική προσωπικότητα της Ελλαδικής Εκκλησίας και το έργο του για τα Εθνικά Θέµατα και κυρίως για τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισµό τον ανέδειξε σε πανελλήνιο σύµßολο Αγώνος και προσφοράς.

Ο Μητροπολίτης Σεßαστιανός, κατά κόσµον Σωτήριος Οικονοµίδης, γεννήθηκε στις 20 Ιουνίου 1922 στα Καλογριανά Καρδίτσης, µε γονείς τον Αχιλλέα και την Χρυσούλα, ενώ το ßαπτιστικό του όνοµα ήταν Σωτήριος. Έµεινε ορφανός από µικρή ηλικία και ακολουθεί σπουδές στην Θεολογική Αθηνών κατά τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής. Την περίοδο 1948-1949 υπηρετεί την στρατιωτική του θητεία και το 1949 αποφοιτά από την Θεολογική.
Το 1950 γίνεται µέλος της Αδελφότητος Θεολόγων «Η Ζωή», ενώ από το 1960 προσχωρεί στην Αδελφότητα «Ο Σωτήρ».Το 1956 κείρεται µοναχός στην Ιερά Μονή Ασωµάτων Πετράκη και το 1957 διορίζεται Ιεροκήρυξ στην Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων, όπου και χειροτονείται πρεσßύτερος από τον Μητροπολίτη Δηµήτριο την ίδια χρονιά.
Υπηρέτησε τον εκκλησιαστικό χώρο και τον θεολογικό λόγο από πολλές θέσεις, καθώς κήρυττε και δίδασκε σε Ναούς, Κατηχητικά και την Ζωσιµαία Παιδαγωγική Ακαδηµία. Εξελέγη από την Αριστίνδην Σύνοδο την 1ην Ιουνίου 1967 ως Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης ,αλλά αρνήθηκε στην αρχή, πιστός στον όρκο του στην Αδελφότητα.

Τελικά κάτω από την απειλή της καθαιρέσεως απεδέχθη και χειροτονήθηκε στις 11 Ιουνίου στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών. Η Ενθρόνισή του έγινε στο Δελßινάκι στις 29 Ιουνίου 1967, όπου τόνισε την προσήλωσή του στο όραµα της Απελευθερώσεως των σκλάßων αδελφών της Βορείου Ηπείρου. Στην µητροπολιτική του Επαρχία πραγµατοποίησε µεγάλο έργο: Οικοτροφεία και Γηροκοµείο, κατάρτιση των ιερέων, κατηχητικό και κηρυκτικό έργο.

Εκεί όµως που ο Σεßαστιανός διεκρίθη ήταν ο Αγώνας του για την Βόρειο Ήπειρο: Για τους ξεχασµένους αδελφούς του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισµού έκανε έναν µεγάλο αγώνα σε Ελλάδα και Εξωτερικό, για την αφύπνιση Ελλήνων και ξένων για το διαρκές δράµα που για δεκαετίες ßίωναν οι Βορειοηπειρώτες.

Εκοιµήθη εν Κυρίω την 12ην Δεκεµßρίου 1994 και η εξόδιος ακολουθία του την 14ην Δεκεµßρίου στον Ιερό Ναό Αγίου Κοσµά στην Κόνιτσα (ένα ναό που θεµελίωσε και εγκαινίασε ο ίδιος ο Ιεράρχης και είναι αφιερωµένος στον µεγάλο Ισαπόστολο και Μάρτυρα της Πίστεως Άγιο Κοσµά, που κήρυξε Χριστό και Ελλάδα στα µαρτυρικά χώµατα της Βορείου Ηπείρου) έγινε ένα πανελλήνιο προσκύνηµα. Το σκήνωµά του ετάφη στον περίßολο της Ιεράς Μονής Παναγίας Μολυßδοσκεπάστου στα σύνορα της Ελλάδος µε την Βόρειο Ήπειρο. Εκεί, τον επισκέπτονται και σήµερα όσοι τιµούν την προσφορά του στο Έθνος.

Ο Σεßαστιανός µίλησε και αγωνίστηκε για τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισµό από την πρώτη ηµέρα της ενθρονίσεώς του, το καλοκαίρι του 1967.

Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος σε σχετικό του ßιßλίο αναφέρει για τον εθνικό ρόλο του αγώνα του Σεßαστιανού: «Όµως, ο Σεßαστιανός, ενώ ενεργούσε ως Ιεράρχης-Εθνάρχης (χωρίς το δεύτερο να το λέγη, ίσως ούτε και να το αισθάνεται), εν τούτοις δεν είχε εγκαταλείψει την εκκλησιαστική του αποστολή .Ήταν πνευµατικός Ιεράρχης µε φόßο Θεού, αγάπη στον Θεό και τον άνθρωπο, αγνότητα και καθαρότητα της καρδιάς, έξω από σκοπιµότητες και χρησιµοθηρικές επιδιώξεις. Ήταν αγνός και ευθύς άνθρωπος, ανυποχώρητος και ασυµßίßαστος, ξένος στις πολιτικές σκοπιµότητες ….Είναι γεγονός ότι ο Σεßαστιανός ήταν ένας σπάνιος άνθρωπος και αγωνιστής Κληρικός, ένας Πνευµατικός Ιεράρχης».

Ο αγώνας του Σεßαστιανού συνεχίστηκε και συνεχίζεται από τον διάδοχό του Μητροπολίτη Κονίτσης Ανδρέα, από τον ΠΑ.ΣΥ.Β.Α. και την Σ.Φ.Ε.Β.Α.

Γεώργιος Διον. Κουρκούτας
Καθηγητής Φιλόλογος
ΠΑ.ΣΥ.Β.Α. Ηλείας

Νεκτάριος Κατσιλιώτης

Ιστορικός - Εκδότης

Ίσως σας ενδιαφέρουν…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *