Η γεωργία στην αρχαία Ελλάδα
Η γεωργία στην αρχαία Ελλάδα
Christopher Fagg
[inline:agr.jpg]
Στους μυκηναικούς χρόνους η Ελλάδα ήταν μια χώρα με πυκνοδασωμένα βουνά.Οι καλλιέργειες και η κτηνοτροφία περιορίζονταν στις στενές κοιλάδες και στις παράκτιες πεδινές λουρίδες γης.Οι γεωργοί παρήγαγαν λίγο σιτάρι και κριθάρι,ελιές σύκα και σταφύλια.`Ετρεφαν χοίρους και βοσκούσαν κατσίκες για γάλα και τυρί.
Γύρω στα 650 π.χ. τα πράγματα είχαν αλλάξει προς το χειρότερο.Τα δάση είχαν κοπεί για ξυλεία για τα πλοία ή για ξυλοκάρβουνο που το χρησιμοποιούσαν στην επεξεργασία
Των μετάλλων.Χωρίς τις ρίζες των φυτών και τα πεσμένα φύλλα για να συγκρατούν το
Χώμα,οι δυνατές βροχές του χειμώνα ξεγύμνωσαν τις βουνοπλαγιές από το γόνιμο έδαφος.Αυτό ήταν για τους αγρότες ολέθριο.Σε μια κακή χρονιά δεν παρήγαν αρκετά
Ούτε για να θρέψουν τις οικογένειες τους.
Στην Αθήνα,ο πολιτικός Σόλωνας δοκίμασε να λύσει το πρόβλημα ενθαρρύνοντας τους αγρότες να φυτέψουν τα χωράφια τους με ελαιόδεντρα.Αλλά οι βαθιές ρίζες της ελιάς ρουφούσαν την υγρασία από Το έδαφος και δεν έκαναν τίποτα για να συγκρατήσουν το
Χώμα της επιφάνειας.Η Αθήνα διαπίστωσε γρήγορα ότι δεν μπορούσε να θρέψει τον πληθυσμό της.`Ετσι κατέληξε να βασίζεται εντελώς στο σιτάρι που εισαγόταν από την
Αίγυπτο και τις αποικίες γύρω από την Μαύρη Θάλασσα