Η Αχαική Συμπολιτεία

Η ΑΧΑΪΚΗ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΙ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

των ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΥΡΙΑΖΗ και ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ-ΜΑΡΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
[inline:axs.jpg]

Είναι γνωστό και αποδεκτό διεθνώς ότι η δημοκρατία, με τη μορφή της άμεσης, γεννήθηκε στην αρχαία Ελλάδα, με πρώτη την αθηναϊκή του Κλεισθένη το 510-507 π.Χ. Λιγότερο γνωστό όμως είναι ότι και η πολιτική μορφή της ομοσπονδίας ανεξάρτητων και δημοκρατικών κρατών-πόλεων γεννήθηκε επίσης στην αρχαία Ελλάδα, με κορύφωση τις δύο μεγάλες ομοσπονδίες από τον 4ο αιώνα π.Χ., την Αιτωλική και την Αχαϊκή. Ακόμη λιγότερο γνωστό στο ευρύ ελληνικό κοινό είναι ότι αυτές οι πολιτικές μορφές αποτέλεσαν πρότυπο και πηγή έμπνευσης για τους Αμερικανούς πατέρες του αμερικανικού Συντάγματος, όπως αποδέχονται οι σύγχρονοι ερευνητές. Οι Αμερικανοί πατέρες γνώριζαν τη λειτουργία της αρχαίας δημοκρατίας μέσω του Θουκυδίδη και των φιλοσόφων, και των ομοσπονδιών μέσω του Πολύβιου και ορισμένων βίων του Πλουτάρχου (Άρατος, Φιλοποίμην, κυρίως). Οι περισσότεροι συντηρητικοί γαιοκτήμονες του Νότου (όπως ο ίδιος ο Ουά¬σινγκτον) έβρισκαν την αθηναϊκή δημοκρατία πολύ ριζοσπαστική. Αντίθετα, η οργάνωση των ομοσπονδιών, με το σύστημα διαφόρων πόλων εξουσίας (που υιοθετήθηκαν ως σύστημα check and balances), τους φάνηκε ιδιαίτερα πετυχημένη και ιδανική για τη δική τους ομοσπονδία πολιτειών.

Η Αχαική συμπολιτεία

Η Αχαική συμπολιτεία
Αντώνης Μαστραπάς

[inline:ax.jpg]
Η δημιουργία της οφείλεται στην ομοσπονδιακή ένωση των πόλεων της Αχαίας στις αρχές του 3ου αιώνα π.χ. που σταδιακά αυξήθηκαν και περιέλαβαν μέχρι τα μέσα περίπου του επόμενου αιώνα όλη την Πελοπόννησο.
Η οργάνωση της παρουσιάζει δημοκρατικά αλλά και ολιγαρχικά στοιχεία.Κάθε πόλη είχε την δική της κυβέρνηση.Τη συμπολιτεία ωστόσο διοικούσαν: Η συνέλευση ,αποτελούμενη από τους πολίτες όλων των πόλεων που είχαν συμπληρώσει το τριακοστό έτος της ηλικίας τους,οι άρχοντες όλων των πόλεων με αυξημένες εξουσίες και η βουλή ή σύγκλητος με 120 μέλη και δικαιοδοσία κυρίως στις εξωτερικές υποθέσεις.

Νεκτάριος Κατσιλιώτης

Ιστορικός - Εκδότης

Ίσως σας ενδιαφέρουν…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *